Actuele beleidscontext

De hele culturele sector heeft, in meer of mindere mate, behoorlijk te lijden gehad onder de beperkingen om het corona virus te weren. Musea en podia zijn lange tijd gesloten geweest, beoefening van amateurkunst was lang niet mogelijk. Door de beperkingen van festivals en evenementen hebben veel makers hun werk niet kunnen tonen. Instellingen, stichtingen en zzp’ers hebben daar waar dat kon aanpassingen gedaan en een digitaal programma ontwikkelt, maar de sector is nog steeds herstellende, met name in financiële zin. De toekomst is onzeker en het publiek reageert daarop. Door soms in grote getallen vooraf kaarten te bestellen, maar soms ook voorzichtig te zijn met lange termijn beslissingen. Gezamenlijk met de Provincie Overijssel, de landelijke fondsen en het Rijk werken we aan passend herstel van de sector. Daar waar nodig doen we voorstellen voor de aanpassing van onze Programmaregeling Cultuur om mee te kunnen bewegen met de behoeften in de sector.  

2023 is het derde jaar waarin het Uitvoeringsprogramma wordt uitgevoerd. Onze uitgangspunten staan overeind, we bouwen verder aan stabiliteit voor de Deventer culturele sector. Aan de hand van de resultaten van de midterm review (eind 2022) zullen we, samen met de sector, verder inzetten op het realiseren van onze doelstellingen en bijsturen waar dat passend is. We maken een doorkijkje naar de ontwikkelingen die een plek dienen te krijgen in de nieuwe cultuurvisie 2025-2028. 
De grote podiuminstellingen zijn momenteel onderwerp van onderzoek (de ver- danwel nieuwbouw van Burgerweeshuis op het Haveneiland en de ontwikkeling en realisatie van De Nieuwe Keizer) of verkeren nog in opstartfase na de oplevering en een lange periode na corona (Mimik).  
Voor de eerste twee geldt dat 2023 in het teken zal staan van de ontwerpfase. Samenwerking op gebied van bedrijfsvoering en programmering maakt onderdeel uit van deze fase. De overname van de intermediaire en facilitaire functies van het Kunstcircuit door respectievelijk de Bibliotheek Deventer en de Deventer Schouwburg is passend in dit stadium. Hiermee borgen we de toekomstige verdere inbedding van deze functies in het culturele veld van Deventer. Voor alle drie de instellingen geldt dat nog onduidelijk is wat de jaarlijkse exploitatiebijdragen aan de instellingen moeten zijn om een meerjarig stabiele exploitatie mogelijk te maken. Ook hier werken we vanuit het streven naar meerjarige rust en stabiliteit.

Makende professionals ondersteunen wij met de Programmaregeling Cultuur. Er is in Deventer plek om te maken, werken en ontwikkelen bij initiatieven zoals De Werf en Stroom. Beide plekken zijn hard op weg om naast regionaal ook nationaal van betekenis te zijn. Met samenwerkingspartners uit heel Overijssel en Gelderland en meerjarige financiering van de Provincie Overijssel zijn twee bruisende broedplaatsen gecreëerd waar we trots op kunnen zijn. Deze plekken dragen tevens bij aan de gebiedsontwikkeling van het Havengebied.  

Na jaren van corona kunnen de Deventer evenementen weer op volle toeren draaien. We bereiden ons, samen met de partners uit de stad, dorpen, provincie en het rijk, voor op de versterking van de landelijke uitstraling van deze evenementen, zonder daarbij de wijken en landelijke gebieden van Deventer te vergeten.  

De Bibliotheek Deventer zet zich blijvend in als breed toegankelijke maatschappelijke partij, in de haarvaten van de stad en de wijken, op gebied van lezen, leesbevordering, informatievoorziening, digitale geletterdheid, educatie, persoonlijke ontwikkeling en meer. Een uitzonderlijke collectie boeken vinden we in de Athenaeum bibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland. 

De lokale omroep Salland 1 zet stappen om zich meer en directer te verbinden aan Deventer.  

In de zomer van 2023 vindt de IJSSELBIËNNALE plaats, waarmee de verbinding tussen kunst, landschap, regio en actuele maatschappelijke, een landelijk podium krijgt. De toepassing van de Percentageregeling heeft blijvend onze aandacht. 

Kunstenaars vanuit verschillende disciplines hebben op diverse plekken ruimtes van waaruit zij hun kunst maken, onderwijzen of verkopen. Vaak gebeurt dit op tijdelijke locaties. Veel van deze locaties komen in ontwikkeling waardoor het aantal ateliers (met name op gebied van beeldende kunst) onder druk staat. In 2023 spannen we ons in om het atelierbeleid uit 2012 te actualiseren en hierbij de ervaringen uit andere gemeenten mee te nemen. Tot die tijd is het huidige atelierbeleid geldend, waarbinnen we ons inspannen, samen met de collega’s van vastgoed, om vervangende ruimte te vinden voor de ateliers die op korte termijn verloren dreigen te gaan.  

Het materieel en immaterieel erfgoed, onze rijkdom aan monumenten en archeologie en behoud van levendige tradities, vragen blijvend aandacht. De komst van de nieuwe Omgevingswet vraag om inzet maar biedt ook kansen om de ruimtelijke component van erfgoed een nog betere plek te geven binnen gebiedsontwikkeling.  Ook bij het invullen van de woningbouwopgave binnen het project wonen en voorzieningen speelt erfgoed een belangrijke rol.  
Essentieel is daarbij het op orde brengen en houden van kennis. In 2021 en 2022 zijn achterstanden op het gebied van de waardering van gebouwd erfgoed weggewerkt en in 2023 zal, worden ingezet op het vormgeven van een passende beschermingsregime dat, in de geest van de omgevingswet, zowel conserverend als inspirerend kan zijn.  

De zoektocht naar passend evenwicht tussen duurzaamheidsambities en erfgoedwaarden vraagt om inzet, een open blik en aandacht voor de kansen die zich door innovaties voordoen. 

Ook de restauratie van de Cobercoschoorsteen, inclusief het vertellen van het bijbehorende verhaal en het opstellen van een nieuwe Kerkenvisie vragen in 2023 aandacht net zoals het uitwerken van het Gevelfonds en het nader vormgeven van een eventuele gemeentelijke rol bij het onderhoud van beeldbepalende monumenten uit het collegeakkoord. 

Tijdens het Hanzejaar 2023 presenteert Deventer zich als moderne Hanzestad is. In nauwe relatie met onze Hanze traditie laten partners uit het culturele, maar ook het economische en maatschappelijk domein zien hoe het Hanze gedachtengoed doorwerkt in de 21e eeuw.