Kunst, cultuur en erfgoed zit in het DNA van Deventer. Deventer is een van de mooiste en oudste steden van Nederland, met een bruisende binnenstad en karakteristieke omliggende dorpen en platteland. Wij zijn trots op onze stad en dorpen en onze historie. Kunst, cultuur en erfgoed dragen bij aan onze identiteit en zijn van groot maatschappelijk en economisch belang. Het maakt Deventer een aantrekkelijke gemeente om te wonen, te werken én te verblijven.
Creativiteit en scheppingskracht staat in Deventer hoog in het vaandel. Deventer heeft een rijk en groot cultureel aanbod. Enerzijds wordt dit aanbod bepaald door de historie, de vele organisaties en instellingen die Deventer rijk is. Denk aan de verscheidenheid aan activiteiten in, op en rond de verschillende podia, musea, festivals, monumenten, cultuurhuizen en wijkcentra van Deventer. Anderzijds door de actieve deelname van veel inwoners, als bezoeker, deelnemer, vrijwilliger of initiatiefnemer. Voor een middelgrote stad heeft Deventer relatief veel kunst en cultuur te bieden. Dit is mede te danken aan de vaak verrassende en vernieuwende initiatieven in onze stad. Maar ook aan de rijke historie van imposant cultureel erfgoed in binnenstad en buitengebied. In Deventer wordt historie met toekomst verbonden. Erfgoed is er niet alleen om te behouden, maar zeker ook om te benutten als decor en inspiratie voor culturele activiteiten. Zo krijgt de historie betekenis bij de vormgeving van de samenleving en kan iedereen in de publieke ruimte ervan genieten.
Naast deze scheppende kant hebben kunst, cultuur en erfgoed ook een belangrijke meerwaarde voor de economische vitaliteit van Deventer. De historische binnenstad met haar middeleeuws stratenpatroon trekt ieder jaar meer toeristen. De grote culturele evenementen brengen jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers naar Deventer. De aanwezigheid van goede culturele voorzieningen met een aantrekkelijke programmering, met name voor jongeren, maakt Deventer aantrekkelijk als vestigingsplaats. De culturele sector draagt op die manier bij aan de ontwikkeling van de kenniseconomie. Creativiteit speelt bovendien een doorslaggevende rol bij het innovatief vermogen binnen bedrijven.
Die brede inzet van kunst, cultuur en erfgoed voor onze gemeente heeft zich vertaald in een passende Cultuurvisie inclusief concreet Uitvoeringsprogramma Cultuur voor de komende jaren. Aan de hand van vijf culturele programmalijnen (te weten podiumkunsten & evenementen, educatie & participatie, erfgoed, taal, literatuur & media en beeldende kunst) werken we aan een vitaal cultureel leven. Dit vraagt om breed toegankelijke voorzieningen op stedelijk niveau en in de wijken en kernen. Er is ruimte om te experimenteren of te groeien.
Cultuur draagt dus bij aan de vorming van identiteit, het brengt reuring en jaagt ruimtelijke, economische en sociale ontwikkelingen aan. Hier werken we hard aan, met de partners in de stad, onze collega’s van economie, onderwijs, vastgoed, gebiedsontwikkeling en het maatschappelijk domein.
In ons brede culturele aanbod komt een diverse groep aan cultuurliefhebbers samen. Van amateurkunstenaars, leden van zang-, muziek- en toneelverenigingen tot liefhebbers van arthouse films of experimenteel toneel. Door cultuur samen te beleven, raken mensen met elkaar verbonden. We vinden het belangrijk dat dit aanbod voor alle inwoners toegankelijk is en zien erop toe dat amateurs en jong talent voldoende aandacht krijgen, ook met het oog op het sociaal-maatschappelijk belang.
De tijdelijke sluiting van de sector de afgelopen periode als gevolg van corona en het breed gevoelde gemis van activiteiten en programma, laten ons des te meer zien wat de waarde van het culturele veld is voor Deventer en haar omgeving.
Meer informatie
Actuele beleidscontext
Actuele beleidscontext
De hele culturele sector heeft, in meer of mindere mate, behoorlijk te lijden gehad onder de beperkingen om het corona virus te weren. Musea en podia zijn lange tijd gesloten geweest, beoefening van amateurkunst was lang niet mogelijk. Door de beperkingen van festivals en evenementen hebben veel makers hun werk niet kunnen tonen. Instellingen, stichtingen en zzp’ers hebben daar waar dat kon aanpassingen gedaan en een digitaal programma ontwikkelt, maar de sector is nog steeds herstellende, met name in financiële zin. De toekomst is onzeker en het publiek reageert daarop. Door soms in grote getallen vooraf kaarten te bestellen, maar soms ook voorzichtig te zijn met lange termijn beslissingen. Gezamenlijk met de Provincie Overijssel, de landelijke fondsen en het Rijk werken we aan passend herstel van de sector. Daar waar nodig doen we voorstellen voor de aanpassing van onze Programmaregeling Cultuur om mee te kunnen bewegen met de behoeften in de sector.
2023 is het derde jaar waarin het Uitvoeringsprogramma wordt uitgevoerd. Onze uitgangspunten staan overeind, we bouwen verder aan stabiliteit voor de Deventer culturele sector. Aan de hand van de resultaten van de midterm review (eind 2022) zullen we, samen met de sector, verder inzetten op het realiseren van onze doelstellingen en bijsturen waar dat passend is. We maken een doorkijkje naar de ontwikkelingen die een plek dienen te krijgen in de nieuwe cultuurvisie 2025-2028.
De grote podiuminstellingen zijn momenteel onderwerp van onderzoek (de ver- danwel nieuwbouw van Burgerweeshuis op het Haveneiland en de ontwikkeling en realisatie van De Nieuwe Keizer) of verkeren nog in opstartfase na de oplevering en een lange periode na corona (Mimik).
Voor de eerste twee geldt dat 2023 in het teken zal staan van de ontwerpfase. Samenwerking op gebied van bedrijfsvoering en programmering maakt onderdeel uit van deze fase. De overname van de intermediaire en facilitaire functies van het Kunstcircuit door respectievelijk de Bibliotheek Deventer en de Deventer Schouwburg is passend in dit stadium. Hiermee borgen we de toekomstige verdere inbedding van deze functies in het culturele veld van Deventer. Voor alle drie de instellingen geldt dat nog onduidelijk is wat de jaarlijkse exploitatiebijdragen aan de instellingen moeten zijn om een meerjarig stabiele exploitatie mogelijk te maken. Ook hier werken we vanuit het streven naar meerjarige rust en stabiliteit.
Makende professionals ondersteunen wij met de Programmaregeling Cultuur. Er is in Deventer plek om te maken, werken en ontwikkelen bij initiatieven zoals De Werf en Stroom. Beide plekken zijn hard op weg om naast regionaal ook nationaal van betekenis te zijn. Met samenwerkingspartners uit heel Overijssel en Gelderland en meerjarige financiering van de Provincie Overijssel zijn twee bruisende broedplaatsen gecreëerd waar we trots op kunnen zijn. Deze plekken dragen tevens bij aan de gebiedsontwikkeling van het Havengebied.
Na jaren van corona kunnen de Deventer evenementen weer op volle toeren draaien. We bereiden ons, samen met de partners uit de stad, dorpen, provincie en het rijk, voor op de versterking van de landelijke uitstraling van deze evenementen, zonder daarbij de wijken en landelijke gebieden van Deventer te vergeten.
De Bibliotheek Deventer zet zich blijvend in als breed toegankelijke maatschappelijke partij, in de haarvaten van de stad en de wijken, op gebied van lezen, leesbevordering, informatievoorziening, digitale geletterdheid, educatie, persoonlijke ontwikkeling en meer. Een uitzonderlijke collectie boeken vinden we in de Athenaeum bibliotheek, de oudste stadsbibliotheek van Nederland.
De lokale omroep Salland 1 zet stappen om zich meer en directer te verbinden aan Deventer.
In de zomer van 2023 vindt de IJSSELBIËNNALE plaats, waarmee de verbinding tussen kunst, landschap, regio en actuele maatschappelijke, een landelijk podium krijgt. De toepassing van de Percentageregeling heeft blijvend onze aandacht.
Kunstenaars vanuit verschillende disciplines hebben op diverse plekken ruimtes van waaruit zij hun kunst maken, onderwijzen of verkopen. Vaak gebeurt dit op tijdelijke locaties. Veel van deze locaties komen in ontwikkeling waardoor het aantal ateliers (met name op gebied van beeldende kunst) onder druk staat. In 2023 spannen we ons in om het atelierbeleid uit 2012 te actualiseren en hierbij de ervaringen uit andere gemeenten mee te nemen. Tot die tijd is het huidige atelierbeleid geldend, waarbinnen we ons inspannen, samen met de collega’s van vastgoed, om vervangende ruimte te vinden voor de ateliers die op korte termijn verloren dreigen te gaan.
Het materieel en immaterieel erfgoed, onze rijkdom aan monumenten en archeologie en behoud van levendige tradities, vragen blijvend aandacht. De komst van de nieuwe Omgevingswet vraag om inzet maar biedt ook kansen om de ruimtelijke component van erfgoed een nog betere plek te geven binnen gebiedsontwikkeling. Ook bij het invullen van de woningbouwopgave binnen het project wonen en voorzieningen speelt erfgoed een belangrijke rol.
Essentieel is daarbij het op orde brengen en houden van kennis. In 2021 en 2022 zijn achterstanden op het gebied van de waardering van gebouwd erfgoed weggewerkt en in 2023 zal, worden ingezet op het vormgeven van een passende beschermingsregime dat, in de geest van de omgevingswet, zowel conserverend als inspirerend kan zijn.
De zoektocht naar passend evenwicht tussen duurzaamheidsambities en erfgoedwaarden vraagt om inzet, een open blik en aandacht voor de kansen die zich door innovaties voordoen.
Ook de restauratie van de Cobercoschoorsteen, inclusief het vertellen van het bijbehorende verhaal en het opstellen van een nieuwe Kerkenvisie vragen in 2023 aandacht net zoals het uitwerken van het Gevelfonds en het nader vormgeven van een eventuele gemeentelijke rol bij het onderhoud van beeldbepalende monumenten uit het collegeakkoord.
Tijdens het Hanzejaar 2023 presenteert Deventer zich als moderne Hanzestad is. In nauwe relatie met onze Hanze traditie laten partners uit het culturele, maar ook het economische en maatschappelijk domein zien hoe het Hanze gedachtengoed doorwerkt in de 21e eeuw.
Doelstelling - Vitale culturele sector
We investeren in een vitale culturele sector die Deventer aantrekkelijk maakt om te wonen, werken en verblijven. We zetten in op een cultureel klimaat dat inspireert en uitdaagt om cultuur te produceren en het culturele speelveld te vernieuwen. We hebben hierbij aandacht voor herstel van bezoekers- en deelnemersaantallen van de culturele sector na jaren beperkingen vanwege corona. We doen dit door middel van de uitvoering van ons Cultuurbeleid, opgenomen in de Cultuurvisie Boeien en Bloeien en het bijbehorende uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024.
Relatie met strategisch doel
Fijn wonen en leven
Prestaties
Doelstelling - Breed en toegankelijk cultureel programma
We faciliteren een breed en toegankelijk cultureel programma voor de inwoners en bezoekers van Deventer, in een zo compleet mogelijke keten van amateur tot professional, verspreid over de vijf programmalijnen uit de Cultuurvisie.
Relatie met strategisch doel
Fijn wonen en leven
Prestaties
Doelstelling - Erfgoed
We vergroten de betekenis van, de zichtbaarheid van en de betrokkenheid bij het culturele erfgoed, zowel boven- als ondergronds.
Relatie met strategisch doel
Fijn wonen en leven
Prestaties
(bedragen x €1.000)
2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | |
Lasten | 19.249 | 19.331 | 18.976 | 18.580 | 18.535 |
Baten | 2.517 | 2.680 | 2.614 | 2.595 | 2.630 |
Saldo exclusief reserves | -16.731 | -16.652 | -16.362 | -15.986 | -15.906 |
Storting in reserves | 659 | 81 | 84 | 87 | 90 |
Putting uit reserves | 2.844 | 1.941 | 1.832 | 1.598 | 1.538 |
Saldo reserves (taakveld Mutaties reserves) | 2.185 | 1.860 | 1.748 | 1.511 | 1.448 |
Saldo inclusief reserves | -14.546 | -14.791 | -14.614 | -14.475 | -14.458 |
De stijging van het saldo inclusief reserves met €245.000 in 2022 ten opzichte van 2021 is als volgt te verklaren:
Prijs- en loonindex
De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan reguliere prijs- en loonindex.
(bedragen x €1.000)
Kunst en Cultuur | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
Cultureel erfgoed | -2.630 | -2.515 | -2.296 | -2.250 | -2.188 |
Cultuurpres, -prod. en -participatie | -6.688 | -6.428 | -6.375 | -6.134 | -6.133 |
Media | -4.548 | -4.775 | -4.757 | -4.738 | -4.720 |
Musea | -2.954 | -3.021 | -3.021 | -2.949 | -2.949 |
Treasury | 89 | 88 | 87 | 85 | 84 |
Saldo exclusief reserves | -16.731 | -16.652 | -16.362 | -15.986 | -15.906 |
(bedragen x €1.000) | ||||
2023 | 2024 | 2025 | 2026 | |
Uitgaven t.l.v. voorzieningen | 93 | 93 | 93 | 93 |
Inkomsten t.g.v. voorzieningen | 24 | 24 | 24 | 24 |
Saldo | -69 | -69 | -69 | -69 |
Documenten
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
Koersdocument Ruimtelijk erfgoed | 0,5 Mb | |
Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 | 1,0 Mb | |
Kadernota Cultuureducatie | 0,5 Mb | |
Cultuurvisie 2019-2024 | 8,2 Mb |
GR
GR Historisch Centrum Overijssel
GR
Vestigingsplaats: | Zwolle | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | GR | ||
Deelnemingspercentage: | 33% | ||
Doel en openbaar belang: | CO voert het beheer en advies over gemeentelijke- en rijksarchiefbescheiden en -collecties. Daarnaast zijn er publiekstaken gericht op ontsluiting van de archieven, zoals tentoonstellingen, websites e.d. Dit is vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling, aanvullend in een vierjarig activiteitenplan. Naast Deventer zijn Zwolle en de Rijksoverheid (ministerie van OCenW) deelnemer. | ||
Financieel risico: | Het weerstandsvermogen is toereikend. Het aangekondigde uittreden van het Rijk per 2024 is een mogelijk financieel risico voor CO. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | Binnen de programmalijn erfgoed laat CO Stadsarchief Deventer zich in de beleidsperiode 2021-2024 leiden door één drijvende ambitie: excelleren in het beheer en toegankelijk maken van analoge erfgoedcollecties. Er zijn drie functies die aan de door ons beheerde collecties verbonden zijn: Houdbaar, Bruikbaar en Zichtbaar. De collecties zijn uniek en onvervangbaar en daarom is het een kerntaak om ze zo goed mogelijk fysiek te behouden voor onze en toekomstige generaties. De toegevoegde waarde ontstaat echter vooral als mensen de collecties gaan gebruiken; dat willen we dan ook optimaal faciliteren, zonder drempels en met een stevige nadruk op digitaal. Met CO zijn in 2021 gesprekken gestart over de mogelijkheid tot het samenvoegen van erfgoedfuncties op locatie Klooster 12.Uittreding Rijk 2024: Door de vele veranderingen in de archiefwereld heeft het Ministerie van OC&W aangegeven haar rol en positie in de Regionaal Historische Centra (RHC's) te willen herzien en samen met de RHC’s te zoeken naar andere mogelijkheden. CO wil samen met betrokkenen kansen in de erfgoedsector onderzoeken en keuzes maken. Over het proces tot uittreding van het rijk wordt de gemeenteraad nog nader geïnformeerd. | ||
Contractwaarde 2023: | |||
Bijdrage GR 2023: | €1.219.000 | ||
Subsidie 2023: | |||
Dividend 2023: |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €2.649.103 | €2.562.998 | €2.580.512 |
Vreemd vermogen: | €2.467.021 | €2.584.002 | €2.816.488 |
Resultaat: | €766.000 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | |||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
NV
NV Bergkwartier
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 16,20% | ||
Doel en openbaar belang: | Aankoop, restauratie en verhuur van monumentale en karakteristieke panden binnen de gemeente Deventer en aangrenzende gemeenten. | ||
Financieel risico: | Het belang van de gemeente Deventer in deze NV is circa 16,2% van het totale aandelenkapitaal. De andere grote aandeelhouders zijn bank- en verzekeringsinstellingen, beleggingsfondsen en Deventer stichtingen. Het financieel risico van de gemeente beperkt zich tot het ingebrachte aandelenkapitaal. | ||
Toelichting: | In het Strategische Plan van de NV (vastgesteld in 2017) werd een versterking van de financiële positie in gang gezet. Inmiddels wordt vanaf 2019 weer structureel dividend uitgekeerd. Het meerjarige beschrijft dat de liquiditeit vanaf 2024, naar verwachting, weer ruimte geeft om extra uitkeringen te doen van het resterend achterstallig dividend, jaarlijks 1/3 deel van het achterstallig dividend. Deventer 3 x €34.000 (in de jaren 2024, 2025 en 2026). | ||
Beleidsvoornemens: | Met het verder verstevigen van het financieel fundament volgens het Strategisch Plan en het in 2021 vastgestelde meerjarige plan kan de NV Bergkwartier zich weer nadrukkelijk richten op haar strategische doelen voor behoud (en herontwikkeling) van historisch waardevol erfgoed in de stad en de omgeving. Daaronder begrepen inhaal van achterstallig onderhoud, verwijdering asbest en verduurzaming.Er is eind 2021 een verduurzamingsbeleid vastgesteld. De focus van het verduurzamingsbeleid ligt primair op het beperken van de energievraag, met name door isolatie van daken en zoldervloeren en het isoleren van beglazing. Voor de komende jaren is het de doelstelling om jaarlijks tien woningen in sterke mate te verduurzamen. De zittende huurder betaalt in de regel via een bijdrage en een huurverhoging mee aan een deel van de investeringen. Doordat voor verhuur van niet-monumenten een energielabel vereist is, is er langzamerhand een beeld van de energieprestatie van de woningen. In 2022 zal ook meer aandacht worden besteed aan het beter zichtbaar maken van de Collectie van NV Bergkwartier, zowel op de website als publiekelijk. Voor de verhandelbaarheid van de aandelen, inclusief de aandelen aan toonder, is een nieuwe visie gewenst. Er is veel belangstelling voor aandelen Bergkwartier. Directeur en RvC bezinnen zich op een eventuele andere vorm, bijvoorbeeld certificaten of obligaties. | ||
Contractwaarde 2023: | |||
Bijdrage GR 2023: | |||
Subsidie 2023: | |||
Dividend 2023: | €77.000 |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €48.597.948 | Niet begroot | Niet begroot |
Vreemd vermogen: | €30.987.597 | Niet begroot | Niet begroot |
Resultaat: | €837.000 | €594.280 | €693.000 |
Bron: | Jaarrekening | Begroting | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | €1.561.004 (€1.561.00) | ||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
NV Deventer schouwburg
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 77,50% | ||
Doel en openbaar belang: | Aanbieden van een breed en gevarieerd programma van (professionele) podiumkunst voor stad en regio. | ||
Financieel risico: | In het totale aandelenkapitaal van deze vennootschap van afgerond €420.000 neemt de gemeente Deventer voor €325.260 deel. De andere aandelen zijn in handen van negen Deventer bedrijven. Het aandelenkapitaal van de gemeente in de NV is niet geactiveerd. Over dat bedrag loopt de gemeente aldus geen financieel risico meer. De gemeente subsidieert de schouwburg met een substantieel jaarbedrag, subsidie voor zowel de erfpacht van de huisvesting als programmeringskosten. Een substantieel ander deel van de dekking van deze kosten zal uit opbrengsten van de schouwburg moeten blijven komen. Dat was, is en blijft een risico voor dergelijke maatschappelijke voorzieningen. Het borgen van de continuïteit van de schouwburg is nog steeds een actueel vraagstuk voor de gemeente. De meerjarige begroting van de Deventer Schouwburg heeft bij voortzetting van haar huidige beleid en huidige programmering een structureel exploitatietekort. Daarnaast zijn er negatieve effecten op de exploitatie door de huidige onzekerheden als gevolg van de coronacrisis; daling kaartverkoop, wegvallen van sponsoren, voorzichtig herstel publiek. Ook de stijging van energieprijzen zal zijn effect hebben, direct op de energielasten van de Deventer Schouwburg en indirect via de stijging van de inkoopkosten van bijvoorbeeld horeca. Wij zijn met de Deventer Schouwburg in gesprek over beperking van de tekorten 2023 en de actualiteit hierbij. Zodra daarover meer bekend is zullen wij daar informatie over delen. Besluitvorming over het toekomstperspectief van de schouwburg is onderdeel van de ambitie om het huidige cultureel centrum door te ontwikkelen tot een multifunctioneel cultureel -, zakelijk en ontmoetingscentrum De Nieuwe Keizer. Hiervoor zijn reserveringen opgenomen in de voorjaarsnota 2021 en met een raadsbesluit van 27 oktober 2021 is de verkenningsfase voor dit project De Nieuwe Keizer gestart. Een besluit over de definitiefase (onderdeel van de verkenningsfase) van deze plannen wordt in 2022 genomen. De Deventer Schouwburg lijkt de ontvangen TVL middelen (Tegemoetkoming Vaste Lasten) aan het Rijk definitief terug te moeten betalen. Het gaat om een bedrag van circa €450.000. Deventer Schouwburg is in samenspraak met andere schouwburgen en de brancheorganisatie VSCD in bezwaar gegaan bij het Rijk. Dit bezwaar is medio 2022 ongegrond verklaard. De Schouwburgen in kwestie zijn zich momenteel aan het oriënteren op nadere bezwaarprocedures. Het risico op terugbetaling TVL is reëel. In de tweede kwartaalrapportage 2022 is derhalve een reservering van €450.000 binnen de stelpost corona (cultuur) opgenomen. | ||
Toelichting: | In 2020 is €300.000 aanvullende financiële bijdrage verstrekt t.b.v. liquiditeitssteun wegens financiële nadelen door coronamaatregelen waarbij is overeengekomen dat dit in juni 2021 zou worden terugbetaald. Vanwege de liquiditeitspositie heeft Deventer Schouwburg hiervoor uitstel van betaling gekregen tot eind 2022.Voor aanvulling van het weerstandsvermogen van DS is op basis van de eerdere aanvraag van DS in mei 2019 in de stand van de generieke weerstandsreserve alvast rekening gehouden met het verstrekken van eenmalige subsidie van €260.000. Omdat de schouwburg nog geen sluitende meerjarenbegroting heeft vastgesteld heeft de gemeente nog geen definitief besluit genomen over het aanvullen van het weerstandsvermogen van de schouwburg.De vertrouwde manier van voorstellingskaartverkoop via de voorverkoop (brochure) is vooralsnog als gevolg van corona niet volledig hersteld. Daarnaast blijft het theaterbezoek behoorlijk achter, zoals in heel Nederland het geval is. Dit maakt dat de liquiditeitspositie van de Schouwburg minder voorspelbaar is dan in de periode voor corona. | ||
Beleidsvoornemens: | In 2022 neemt de gemeenteraad een besluit over de definitiefase en de ontwerpfase VO van De Nieuwe Keizer. | ||
Contractwaarde 2023: | |||
Bijdrage GR 2023: | |||
Subsidie 2023: | €1.845.783 | ||
Dividend 2023: |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | -€390.624 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Vreemd vermogen: | €1.977.062 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Resultaat: | -€37.866 | Nog niet bekend | €0 |
Bron: | Jaarrekening | Prognose | Begroting |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | €325.360 (€0) | ||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |
NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 100% | ||
Doel en openbaar belang: | Ontwikkeling en beheer van sociaal-cultureel maatschappelijk vastgoed. | ||
Financieel risico: | In 2021 is het vastgoed van de NV overgedragen aan de gemeente. De NV wordt in 2022 geliquideerd. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | De registergoederen van de NV zijn met notariële akte van 17-2-2021 aan de gemeente overgedragen. Vanaf 2021 voert de gemeente de exploitatie van het overgedragen vastgoed. Aanvankelijk plan was de NV in 2021 te liquideren. Dat is niet gelukt. De liquidatie zal in 2022 plaatsvinden. Oorzaken van de vertraging zijn de afronding van de bouw Mimik met de aannemer (besluit college 8-2-2022 over een vaststellingsovereenkomst en decharge op de aangegane bankgarantie), de afwikkeling van de huurachterstanden en de fiscale afwikkeling met de Belastingdienst. In de tweede helft van 2022 wordt de NV formeel geliquideerd. Dat betekent dat de “terugstorting’ van het aandelenkapitaal onderdeel zal zijn van de liquidatie-uitkering in 2022 en aldus op de balans van de gemeente per 31-12-2021 nog een boekwaarde aandelenkapitaal werd verantwoord. | ||
Contractwaarde 2023: | |||
Bijdrage GR 2023: | |||
Subsidie 2023: | |||
Dividend 2023: |
Financiele gegevens | 2021 | 2022 | 2023 |
Eigen vermogen: | €24.818.133 | €0 | €0 |
Vreemd vermogen: | €54.613 | €0 | €0 |
Resultaat: | €0 | €0 | €0 |
Bron: | Jaarrekening | In 2022 Opheffen | In 2023 opgeheven |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2021: | €23.005.950 (€22.610.572) | ||
Garantie 31-12-2021: | |||
Lening 31-12-2021: |