Actuele beleidscontext

Gebiedsontwikkeling

Wij dragen bij aan een goede uitvoering van het dynamische grondbeleid zoals dat is vastgelegd in de, eind 2022 aan de raad aan te bieden, nota Grondbeleid 2022. In 2023 worden de organisatorische en financiële spelregels vastgelegd. De wijze waarop wij van onze externe partners een bijdrage vragen in de kosten van de stedelijke opgave leggen wij vast in een integraal afsprakenkader met betrekking tot het kostenverhaal en ruimtelijke bijdragen.

In samenhangende gebieden pakken we in samenwerking met marktpartijen de ontwikkelingen integraal op. We voeren de regie op de kwaliteit, we bewaken de voortgang en hebben oog voor de betaalbaarheid van de gemeentelijke investeringen in de openbare ruimte.

Vastgoed

Vanaf medio 2020 werken wij aan de actualisatie van de Kadernota Vastgoed uit 2012. De nieuwe kadernota is in 2022 ter besluitvorming aan de Raad voorgelegd. Met deze nieuwe beleidsnota gaan wij toewerken naar een eenduidige, uniforme en transparante wijze ten aanzien van vastgoedontwikkeling en -beheer. Dat doen wij door een centralisatie en bundeling van het eigendom en exploitatierisico vanuit de verschillende beleidsprogramma’s naar vastgoed.

Het in eigendom hebben van vastgoed is voor ons geen doel op zich. Het is een instrument dat wij kunnen inzetten om gemeentelijke doelstellingen te realiseren. Bijvoorbeeld op het gebied van sport, welzijn, economie, veiligheid, onderwijs, cultuur, mobiliteit en veiligheid. Daarom hanteren wij een nee, tenzij beleid in de afweging om al dan niet vastgoed in eigendom te hebben en te houden. Naast een maatschappelijke waarde heeft het gemeentelijke vastgoed een waarde voor de omgeving en een economische waarde.

Om de volgende redenen hebben wij vastgoed in eigendom:

  • de huisvesting van de gemeentelijke organisatie (bijvoorbeeld stadhuiskwartier);
  • het voldoen aan een wettelijke plicht om te voorzien in voldoende huisvesting (bijvoorbeeld onderwijs);
  • het realiseren van gemeentelijke beleidsdoelstellingen (bijvoorbeeld sport, welzijn, cultuur);
  • het realiseren van gebiedsontwikkelingsopgaven (bijvoorbeeld Bedrijvenpark A1, Steenbrugge).

Wij hebben een voorbeeldfunctie in de verduurzamingsopgave. Dat doen wij door ons eigen vastgoed te verduurzamen. Uitgangspunt is dat dit haalbaar, betaalbaar en financierbaar is. Door te investeren in ons eigen vastgoed kunnen wij bedrijven, organisaties, instellingen en bewoners stimuleren om dat ook te doen. Daarmee werken wij naar een energie-neutrale gemeente en werken wij aan de doelstellingen vanuit de klimaatwet om in 2050 een nagenoeg energie-neutrale vastgoedportefeuille te hebben.