Actuele beleidscontext

Sport

Begin 2022 is het beleidskader ‘Samen sporten maakt sterk 2021-2030’  vastgesteld. We versterken het georganiseerd sporten bij verenigingen. We gaan door met voorbereiding van sporthallen in Marke Zuid en Bathmen en stellen een lange termijn visie op voor sportcomplex De Scheg op basis waarvan investeringen worden gedaan.  Vanuit het lokaal sportakkoord ondersteunen we projecten van sportverenigingen op het gebied van professionalisering van de organisatie en activering van inwoners. De landelijke combinatiefunctieregeling en sportakkoord lopen eind 2022 af. Op basis van de voorwaarden van de nieuwe regelingen gaan we de inzet voor komende  jaren vaststellen.

Gezondheid

Begin 2023 zal de actualisatie van het Gezondheidsbeleid worden afgerond.  Insteek is na te gaan wat er in de afgelopen periode is bereikt, welke aanpak heeft gewerkt, welke ontwikkelingen er zijn en wat er nodig is op korte en langere termijn om de gezondheid van de Deventenaren verder te verbeteren en gezondheidsverschillen te verkleinen. De Deventer Aanpak van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag is en blijft de basis van ons beleid en ons handelen.

Wmo

In 2023 is de aanbesteding Wmo afgerond en gaan we een langdurige samenwerking met onze zorgaanbieders aan.  Hiermee geven wij de hernieuwde kaders uit het Wmo beleidskader verder vorm en inhoud . De samenhang en samenwerking tussen buurthuizen, algemene voorzieningen en Wmo maatwerk wordt hiermee versterkt. Voor de realisatie van de doelen en uitgangspunten uit het Wmo beleidskader biedt ook het traject 'Voorzieningen in de buurt’ goede mogelijkheden. Door de beperkte doorstroming op de woningmarkt blijven ouderen langer thuis wonen. Hierdoor stijgt het aantal aanvragen voor trapliften en woningaanpassingen.  Ook mobiliteit is een belangrijk onderdeel van het langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Team Toegang en Voor Elkaar Teams werken samen aan collectieve oplossingen voor deze vraagstukken.
In samenwerking tussen de drie programma's in het sociaal domein zetten we in op een stevige sociale infrastructuur in de wijken/ buurten/ dorpen.
Team toegang Wmo en de Voor Elkaar teams werken in alle wijken/dorpen nauw samen om de uitgangspunten uit ons Wmo beleidskader vorm te blijven geven. Hierbij wordt ook met het Bijzonder Zorg Team samengewerkt ingeval er zorg mijdend en zorgwekkend gedrag gesignaleerd wordt of als er vragen zijn over GGZ dan wel gecompliceerde casussen.

Maatschappelijke opvang/Beschermd wonen

Binnen het regionaal samenwerkingsverband beschermd wonen en maatschappelijke opvang werken de gemeenten Deventer, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen samen onder aanvoering van de centrumgemeente Deventer. De samenwerking richt op zich op voorzieningen en activiteiten beschermd wonen, maatschappelijke opvang, verslavingszorg en de openbare geestelijke gezondheidszorg (oggz). De inzet daarbij is gericht op die inwoners die niet (meer) op eigen kracht voldoende zelfredzaam zijn als gevolg van dakloosheid en/of psychische of psychosociale problematiek (al dan niet in combinatie met licht-verstandelijke beperkingen). Soms is daarbij sprake van verslavingsproblematiek en/of het mijden van zorg, hulp en ondersteuning. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) vormt hierbij het wettelijke kader. Met het geheel van deze activiteiten dragen wij bij aan het maatschappelijk herstel van de betreffende inwoners, maar ook aan de veiligheid en stabiliteit van de betreffende inwoners, de naaste sociale omgeving en de samenleving als geheel.

In 2023 zetten wij in de regio onder meer verder in op de voorbereiding van de doordecentralisatie van de rijksmiddelen beschermd wonen (door het Rijk voorgenomen per 1-1-2024) en daaraan gekoppeld de invoering van het woonplaatsbeginsel. Nadat al eerder het concept-samenwerkingsconvenant voor een zienswijze aan de raden is voorgelegd, ontvangen de betreffende gemeenteraden in 2023 een definitief voorstel, waarbij het laatste besluit wordt genomen. ten aanzien van het vervolg van de regionale samenwerking vanaf 1-1-2024. Dit onder voorbehoud van landelijke besluitvorming die de doordecentralisatie van beschermd wonen vanaf 2024 bevestigd. Ook wordt in 2023 een geactualiseerde regiovisie aan de gemeenteraden voorgelegd. Verder wordt in 2023  ingezet op het verder voorkómen en tegengaan van dakloosheid onder jongvolwassenen (op basis van de uitgevoerde regionale verkenning in 2022), voortzetting van de pilot dagactivering/24-uursopvang, het terugdringen van de wachtlijst beschermd wonen en de beweging naar beschermd thuis. Hiermee wordt bijgedragen aan de continuïteit, kwaliteit én vernieuwing van beschermd wonen en maatschappelijke opvang.

In 2023 wordt, vanuit de lokale verantwoordelijkheid als eigenaar van het gebouw en in nauwe afstemming met de regio beschermd wonen en maatschappelijke opvang, de renovatie Polstraat 8 – 10 verder uitgevoerd ten behoeve van de hierin gehuisveste maatschappelijke functies.

Inclusie, sociale cohesie

In Deventer behandelen we elkaar gelijk, ongeacht wie je bent, waar je in gelooft en van wie je houdt. Inclusiviteit is de norm. Ook in de komende periode zal het beleid zich richten op een gelijkwaardigheid voor alle inwoners van Deventer. Deventer zal zich actief blijven inzetten als Regenbooggemeente en een gemeente waarin iedereen actief kan zijn. Daarnaast gaan we na hoe we- in samenspel met andere programma's- een vuist kunnen maken tegen polarisatie.

WijDeventer

De aanpak WijDeventer is bij uitstek een wijkgerichte benadering en gericht op participatie en actief burgerschap. De doorontwikkeling hiervan zetten we voort waarbij we met name kijken hoe we zoveel en breed mogelijk doelgroepen (leeftijden en culturen) kunnen bereiken. Daarnaast kijken we waar de randvoorwaarden voor de wijkbudgetten kunnen/ moeten aanpassen om ook in wijken waar dat minder vanzelfsprekend is (meer) initiatieven te ontplooien. Daarbij blijven we nagaan hoe de inzet van zowel de rol van de wijkmanager als de WijDeventer aanpak afgestemd kan worden op hetgeen specifiek bij de buurt/ wijk/ dorp past. De wijkmanagers spelen ook een nadrukkelijke rol in zowel de verbinding in netwerken in de wijken als de signaleringsoverleggen. Zij zullen hierbij nadrukkelijk inzetten op het samenspel met andere professionals in de wijk en met de Voor Elkaar teams in het bijzonder. In het afgelopen jaar is een begin gemaakt met het meer wijkgericht programmeren, met als doel te komen tot meer integrale samenwerkingsverbanden en bundeling van budgetten op wijkniveau. Wijkmanagers zijn hier bij betrokken omdat zij hierin een belangrijke verbindende en adviserende rol kunnen spelen.

Inburgering

Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe wet inburgering van kracht en is een start gemaakt met de uitvoering van de gemeentelijke regierol.
We hebben een jaar ervaring opgedaan met de nieuwe wet inburgering. Het doel van deze wet is dat alle nieuwkomers met een inburgeringsplicht zo snel mogelijk Nederlands leren spreken en schrijven op het voor hen hoogst haalbare niveau. Ook is het doel dat zij zo snel mogelijk, het liefst betaald, werk krijgen, om zo volwaardig mee te kunnen doen in Nederland. Daarnaast zijn wij verantwoordelijk voor het realiseren van de taakstelling huisvesting. De verwachting is dat de taakstelling voor de huisvesting en de instroom van deze inburgeraars voor 2023 verdubbeld wordt. Bij de start van de wet inburgering was er een bepaalde verwachting van de verdeling van de inburgeraars over de drie leerroutes: de onderwijsroute, de B1-route en de zelfredzaamheidsroute. De verdeling over de verschillende leerroutes blijven we goed volgen. Op basis van de cijfers uit de eerste helft van 2022 hanteren wij dezelfde verdeling als in 2022 over de verschillende leerroutes. Voor de jonge inburgeraars wordt de aansluiting gezocht met de integrale jongerenaanpak. Verder willen we ons nog meer focussen op het verkrijgen van werk.