Actuele beleidscontext

Brede welvaart

Diverse publicaties over economische ontwikkeling (oa van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Planbureau voor de Leefomgeving) besteden aandacht aan het belang van het creëren van brede welvaart. Daarbij is het hogere doel van lokaal, regionaal en nationaal economisch beleid de welvaart en het welzijn van inwoners te verhogen. De opvatting wint terrein dat economische groei niet langer ten koste mag gaan van andere waarden, zoals de biodiversiteit en het huidige en toekomstige welzijn van mensen hier en elders op de wereld Dit betekent dat naast het waarborgen van economische groei, het bewerkstelligen van duurzaam produceren en consumeren even belangrijke doelstellingen worden.

Een aantal transities is als gevolg van diverse crises (corona, klimaat en oorlog in Oekraïne) in een stroomversnelling geraakt. De digitalisering heeft met e-commerce een snelle vlucht genomen. Ook willen we minder afhankelijk zijn van mondiale logistieke ketens en zullen we versneld antwoord moeten vinden op de verminderde aanvoer van olie en gas. De verschillende transities zijn niet los van elkaar te zien. We zullen ondernemers in deze situatie een goede uitgangspositie moeten blijven bieden om te komen tot economisch herstel, zodat de werkgelegenheid gewaarborgd blijft voor alle lagen van de bevolking. In Deventer hebben we hier oog voor en willen we inzetten op de maatschappelijke impact van ondernemers, met als inspiratie de Global Goals voor Sustainable Development van de Verenigde Naties.

Deventer groeit

Deventer staat voor een grote woningbouwuitdaging de komende jaren. Hoe koppelen we groei aan de kwaliteiten van Deventer als dynamische stad met vitale kernen? En hoe zorgen we ervoor dat Deventer een aantrekkelijke stad wordt voor met name jonge mensen om te wonen, te werken en te leren? Meer dan in het verleden kijken we daarbij niet alleen naar het aantal woningen dat gebouwd moet worden, maar leggen we een directe relatie met economische ontwikkelingen, ruimte voor bedrijvigheid in de gemeente, arbeidsmarkt, passende vrijetijdsvoorzieningen en een aantrekkelijke binnenstad. Het gaat daarbij om een economisch beleid voor het aantrekken van nieuwe bedrijven, het versterken van bestaande bedrijven, extra arbeidskrachten, en een goede aansluiting tussen onderwijs en de huidige en toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.

Hoewel Deventer het goed doet op diverse ranglijstjes (5e plek MKB vriendelijkste gemeente) en we veel nieuwe bedrijven verwelkomen op A1 bedrijvenpark zijn er ook uitdagingen. De grote krapte op de arbeidsmarkt en de vraag of we voldoende ruimte hebben voor reeds in onze gemeente gevestigde bedrijven en nieuwkomers.

Bij de plannen voor vernieuwing van de stad en dorpen is het voor de ‘nieuwe economie’ van belang dat er ook genoeg ruimte is voor ondernemerschap en voor bedrijvigheid. Naast nieuwe terreinen en herstructurering gaat het over de kansen van functiemenging, nieuwe verdienmodellen in binnensteden, flexwerken en kantoorlocaties, en over het anticiperen op de toekomstige ruimtevraag van de circulaire economie. Op regionaal niveau werken we aan de programmering van bedrijventerreinen. Om goede keuzes te maken onderzoeken we wat nodig is aan ruimte voor werken in Deventer. Uitgangspunt is kwalitatieve groei door inbreiding en herstructurering waarmee de bestaande terreinen toekomstbestendig worden. Tegelijkertijd moeten we in samenhang met opgave voor wonen en voorzieningen ook nadenken over de wenselijkheid van een nieuw bedrijventerrein ervan uitgaande dat A1 Bedrijvenpark in 2024 (volgens planning) is uitverkocht. Eveneens zal er aandacht moeten zijn voor werklocaties in de dorpen.

Kansen liggen vooral binnen de voor Deventer belangrijke economische sectoren ict (waaronder ingenieursbureaus en technisch advies), de bouw, logistiek, techniek en zorg. Met behulp van een nadere analyse van de behoeften van werkgevers en werknemers in deze sectoren dragen we bij aan de richting voor versterking van de arbeidsmarkt en het economisch vestigingsklimaat. De warme onderliggende samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid binnen het Deventer Economisch Perspectief draagt eraan bij dat we op deze complex dossiers successen kunnen gaan boeken.