Actuele beleidscontext
Digitaal en Datagedreven Werken
De privacy van inwoners en de informatieveiligheid van de gemeente moeten worden gewaarborgd. De komende jaren blijven wij ons richten op het stroomlijnen van de verantwoordingen op privacy en informatieveiligheid. Ook vanuit andere oogpunt hebben we veel aandacht voor data, informatie en kennis. We doen dit om intern beter te kunnen sturen op de uitvoering van taken, ervan te leren en verbeteringen te signaleren. Daarnaast doen we dit ter ondersteuning van beleidsbeslissingen, door het bij elkaar brengen van data uit verschillende beleidsvelden. Dat betekent dat onze data en het informatiebeheer goed op orde moeten zijn. In 2023 realiseren we een gegevensfundament, een belangrijke en noodzakelijke stap in Datagedreven Werken. In het Infolab combineren we informatie over contact met inwoners bij het KCC, Communicatie en in de wijken.
Medewerkers
De gemeente is continu in beweging. We hebben te maken met grote opgaven zoals de woningbouwopgave en de energietransitie. Om deze te kunnen realiseren zal de ambtelijke capaciteit flink uitgebreid worden. Ook kijken we naar een passende structuur en aansturing. Op dit moment hebben wel al te maken met een hoge werkdruk. In het coalitieakkoord is €1,7 miljoen gereserveerd om knelpunten in de capaciteit op te lossen.
Momenteel hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt. Daarom wordt er continue gezocht naar nieuwe mogelijkheden om personeel aan te trekken. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en met passie en plezier hun werk kunnen doen. De AOW-leeftijd ligt steeds hoger. Dit zorgt ervoor dat werknemers in toenemende mate langer zullen (moeten) doorwerken. Dit noodzaakt tot meer aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers en voor het tijdig borgen van kennis bij vertrek.
Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de digitale vaardigheden van onze medewerkers. Ook hebben we veel aandacht voor de andere 21-eeuwse vaardigheden en voor digitaal leiderschap. Door Covid19 is dit in een stroomversnelling gekomen.
Toekomstgericht Werken (TGW)
Als organisatie werken we flexibel, we kiezen op basis van ons werk wat een handige werkplek is: op kantoor, thuis, of op locatie in de wijk, bij bewoners, organisaties of partners. Na het vele gedwongen thuiswerken als gevolg van covid19, gebruiken we deze ervaringen om het goede van thuiswerken te behouden en dit in balans te brengen met werken op kantoor of op een andere locatie. Dit pakken we op in het project Toekomstgericht Werken (TGW), waarin we met een integrale blik naar ons werk kijken: vanuit ict, huisvesting en met veel zorg voor de medewerker. Zodat we met plezier, veilig, in balans en effectief kunnen werken, ook als een nieuwe periode met Covid19 zich aandoet. Het Stadhuis wordt steeds meer een plek waar medewerkers, inwoners en samenwerkingspartners elkaar ontmoeten. Geconcentreerd werken en overleggen met een informerend karakter zullen steeds meer vanuit huis of elders plaatsvinden.